Esteu aquí

DIABLES D'ALDAIA

La Colla de Diables d'Aldaia va néixer als voltants del 15 de juliol de l'any 1987, portant a terme la idea d'una colla de joves que van veure en el correfoc i ball de diables, una forma de fer cultura , tot seguint antigues tradicions del poble català.

Actualment l'associació compta amb 40 membres, que fan les tasques pròpies d'un correfoc. Aquestes es reparteixen de la següent forma: entre 20 i 25 s'encarreguen de les tasques pirotècniques (cremar carretilles, tasques de seguretat del grup i del foc....).

Aproximadament 12 persones formen part de l'acompanyament musical. Depenen del tipus d'espectacle també s'incorporen en l'espectacle dolçainers, essent aquests una colla formada de 6 persones.

Sense menystenir la pròpia evolució de les tradicions per adequar-se als nous temps. L'associació aposta per innovar-se contínuament, aportant noves propostes en tots aquells actes en què participa, gràcies entre d'altres, a les noves varietats pirotècniques, que fan més espectaculars i segures les actuacions.

Malgrat aquesta evolució , la colla ha intentat conservar els elements primordials procedents de la tradició. L'evolució ens ha dut des de la tradicional cercavila fins al correfoc, actuació de plaça o carretillada més espectacular.

Actuacions

  • SEGUICI POPULAR:  participació dels grups de foc en actes itinerants (processons, cercaviles,...).
  • ACTUACIÓ DE PLAÇA O CARRETILLADA: actuació que es realitza en un lloc limitat, on el públic l'observa des d'una distancia prudent. Pot desenvolupar-se al final d'una cercavila.
  • CERCAVILA DE FOC: són cercaviles integrades únicament per grups de foc. Aquests tenen una funció de lluïment, amb el públic com a observador.
  • CORREFOC: són cercaviles integrades únicament per grups de foc, que són precedits i acompanyats per un públic que, majoritàriament, manifesta la seva voluntat de participar en la festa.