Viu l'Aldea
Amb Tranquil.litat
L'Aldea
Tot el que vols saber sobre l'Aldea
Història
Un poble ple d'història
el poble
Tot el que vols saber sobre l'Aldea

Esteu aquí

DIABLES D'ALDAIA

Àngel Pino Nàjar

La Colla de Diables d'Aldaia va néixer als voltants del 15 de juliol de l'any 1987, portant a terme la idea d'una colla de joves que van veure en el correfoc i ball de diables, una forma de fer cultura , tot seguint antigues tradicions del poble català.

Actualment l'associació compta amb 40 membres, que fan les tasques pròpies d'un correfoc. Aquestes es reparteixen de la següent forma: entre 20 i 25 s'encarreguen de les tasques pirotècniques (cremar carretilles, tasques de seguretat del grup i del foc....).

Aproximadament 12 persones formen part de l'acompanyament musical. Depenen del tipus d'espectacle també s'incorporen en l'espectacle dolçainers, essent aquests una colla formada de 6 persones.

Sense menystenir la pròpia evolució de les tradicions per adequar-se als nous temps. L'associació aposta per innovar-se contínuament, aportant noves propostes en tots aquells actes en què participa, gràcies entre d'altres, a les noves varietats pirotècniques, que fan més espectaculars i segures les actuacions.

Malgrat aquesta evolució , la colla ha intentat conservar els elements primordials procedents de la tradició. L'evolució ens ha dut des de la tradicional cercavila fins al correfoc, actuació de plaça o carretillada més espectacular.

Actuacions

  • SEGUICI POPULAR:  participació dels grups de foc en actes itinerants (processons, cercaviles,...).
  • ACTUACIÓ DE PLAÇA O CARRETILLADA: actuació que es realitza en un lloc limitat, on el públic l'observa des d'una distancia prudent. Pot desenvolupar-se al final d'una cercavila.
  • CERCAVILA DE FOC: són cercaviles integrades únicament per grups de foc. Aquests tenen una funció de lluïment, amb el públic com a observador.
  • CORREFOC: són cercaviles integrades únicament per grups de foc, que són precedits i acompanyats per un públic que, majoritàriament, manifesta la seva voluntat de participar en la festa.